Når man slår på en Windows-PC startes det mange programmer automatisk og nesten samtidig. Det må nok være slik, for slik er det jo med datamaskiner, sies det.
Samtidig kjenner jeg at det, utover disse angivelig nødvendige programmene, åpner seg en dør inn i en digital verden, som gir andre adgang til personlig data og opplysninger som er mine og bare mine.
Symstemer som Windows-update, antivirus, spambeskyttelse, nettlesere, e-post-klienter osv. har et godt overblikk over hva vi holder på med.
Har du hørt om "COOKIES" - små digitale informasjonskapsler eller "CORTANA" - Microsofts digitale assistent, som kan avlytte og filme deg, uten at du vet det?
Vil du lese mer om mine erfaringer med både Windows 10 og Linux Mint?
Scroll litt lenger ned da.
For noen uker siden kjøpte jeg meg en ny Windows 10-PC fordi jeg trenger Windows til helt spesielle oppgaver (musikkproduksjon og videoredigering).
PC-produsenten ønsker av og til å skanne hele datamaskinen innen garantitiden. Dette for å kunne tilby meg forbedringer og oppdateringer. Da fjernstyrer de hele maskinvaren, for å teste den og for å se på den installerte programvaren også.
Dette er et bevis på at produsentene og andre nysgjerrige organisasjoner vet ganske mye om hva jeg har liggende på PCen min.
Nå er det ikke slik at jeg har noe å skjule der, og det er ikke poenget heller! Men en PC skal være, som navnet sier, en personlig datamaskin (personal computer), sammenlignbar med en dagbok, et regnskap, en brevsamling, et fotoalbum og mer!
Jeg finner meg ikke i at andre snuser rundt i mine private ting! Punktum.
Alle vet at operativsystemet Windows, og så mang en app, suger mye data og gir dette videre til både Microsoft, Google, PC-fabrikker og andre. Det er data som angivelig blir brukt til å kunne tilby oss målrettet reklame eller til å kunne forbedre produktene.
Men det er ingen hemmelighet at våre data også blir solgt videre. Hva mottakerne gjør med dem er ikke godt å vite.
Det som har ergret meg noe voldsomt, i ganske lang tid, er disse store oppdateringene om våren og om høsten, og ellers også.
Det blir stadig installert nye programmer, som jeg ikke har bruk for, som jeg ikke har bedt om og uten at jeg blir spurt på forhånd. Det synes jeg er ganske dristig! Jeg har jo betalt for dette operativsystemet og må derfor ha lov til å kunne bestemme mer selv enn det jeg faktisk kan!
I tillegg prøver Microsoft å tvinge meg til å bruke deres egne software-produkter som f. eks. nettleseren Edge, e-postklienten Outlook, Office-pakken og annet.
En slik oppdatering, ødela driveren til mitt spesielle lydkort - et kort som jeg ekstra hadde anskaffet meg. Plutselig fungerte det ikke mer. Andre brukere hadde tilsynelatende samme problem, men lydkortets produsent nektet å lage en ny driver som ville samarbeide med W 10. Skulle jeg kaste lydkortet i søpla?!...
Til slutt ble det bare for mye, rett og slett. Vi bestemte oss til å teste diverse Linux versjoner og se om det ville være et alternativ. Vinneren var LINUX MINT. Denne Linux-versjonen minner veldig om Windows, og omstillingen går derfor ganske fort. Så installerte vi Mint på flere av våre datamaskiner og det har vi aldri angret på. Selve installasjonen var heller ikke noe særlig komplisert.
LINUX PASSER IKKE FOR ALLE.
Hvis du befinner deg blant dem som surfer litt, skriver e-post, trenger en tekstbehandler, et regneark, kanskje et tegneprogram, et presentasjonsprogram, en bildeviser, en musikk- og filmavspiller, er Linux tingen og mere enn godt nok. Det er faktisk veldig gøy å jobbe med dette fabelaktige og stabile operativsystemet som er blitt utviklet av frivillige programmerere gjennom mange år. Det er ikke et kommersielt produkt og det er helt gratis.
Driver du derimot med tunge grafiske programmer som musikkproduksjon og avansert videoredigering, er Linux dessverre ikke det rette. Slike programmer finnes uansett som regel bare i versjoner for Windows og Mac.
Spilling fungerer sannsynligvis heller ikke så godt på Linux-maskiner, men det vet jeg ingenting om.
Hvis du kjenner at du fortsatt har lyst til å bli kjent med Linux Mint bør du lese videre. Jeg vil gjerne dele mine erfaringer med deg og jeg vil prøve å hjelpe deg med å ta et godt valg. Jeg selv er blitt en begeistret Linux-tilhenger. Og det er grunnen hvorfor jeg anbefaler Linux Mint på det varmeste. Ingen betaler meg for dette arbeidet - jeg gjør det helt frivillig.
This site was created with Mobirise web template